Експерти оцінили, наскільки легко буде отримати кредит в 2021 році – One News

Експерти оцінили, наскільки легко буде отримати кредит в 2021 році

Після посилення відбору клієнтів в 2020 році банки будуть готові до пом’якшення вимог, для надання короткострокових і гривневих кредитів, особливо для малого і середнього бізнесу. Крім того, процентні ставки будуть продовжувати падати. Про це пише Анна Пєшкова у матеріалі “Банки виживають, ринок” швидких грошей ” тоне. Як українці беруть кредити під час пандемії” задля 112.ua.

Автор матеріалу посилається на дані НБУ про те, що в період жорстких карантинних обмежень в 2020 році українці брали менше кредитів. Банки були змушені відмовлятися від кредитування без застави, на період карантину знижували кредитні ліміти на картках клієнтів. Однак надалі тенденція для позичальника буде поліпшуватися.

“Зараз ситуація в країні хоч і плачевна, але стає більш прогнозованою. Люди починають більш спокійно ставитися до грошей і до нових позик. Відповідно, зростання кредитування в цьому році буде. Навіть якщо облікова ставка НБУ зросте на 1-2%, процентні ставки за кредитами будуть продовжувати падати. Думаю, скоро вони знизяться до реального рівня – до 10%”, – цитує автор керуючого партнера “Фінансового клубу” Руслана чорного.

Автор матеріалу зазначає, що за рахунок запуску нових державних програм взяти іпотеку буде простіше, і кількість бажаючих це зробити буде збільшуватися. У той же час, попит на кредити в 2021 році може “кульгати”: він буде вище, ніж в 2020 році, але нижче, ніж в 2019.

Аналітик Growford Institute Олексій Кущ прогнозує зростання тільки споживчого кредитування, роблячи ставку в цілому на застій в 2021 році. На його думку, динаміка доходів населення буде змінюватися за поточною амплітудою: знижуватися в період карантину і відновлюватися в період “відскоку”.

“Люди купують праски, фени, телефони – це залишиться. Але в цілому платоспроможний попит населення дуже низький. Низька та інвестиційна активність бізнесу: він взагалі не розуміє, які галузі будуть виживати, які – розвиватися. Спостерігається так звана модель К-зростання, коли одні галузі розвиваються, інші – стагнують. Оскільки ще не зрозуміло, хто і де виявиться, попит на кредити буде анемічний”, – говорить експерт.

Фінансові аналітики також сходяться на думці, що ряд мікрофінансових організацій, що надає послуги “до зарплати”, буде вичищений з ринку, а решта – змінять формат роботи. “Банкопад” же у зв’язку з пандемією Україні не загрожує: хоч великі фінансові організації і зазнають збитків у зв’язку з карантином, в “плюс” вони все одно вийдуть. Крім того, у них є фінансові буфери, сформовані за останні роки на випадок криз.



ВІД MY.UA


Від LUCKYADS


ВІД ads2.bid


Від Smi.biz

You may also like...

Мы в соц. сетях