Нові тарифи на електроенергію: вартість кіловат-години зросте до двох разів – One News

Нові тарифи на електроенергію: вартість кіловат-години зросте до двох разів

Українцям готують, принаймні, два сценарії підвищення тарифу на електроенергію. Аналітичний центр DiXi Group розрахував обидва ці сценарії. По одному з них, в Україні збережеться загальний тариф на електроенергію, і він буде залежати від обсягу споживання електрики кожним домогосподарством. За другим сценарієм – від обсягу споживання тариф на електроенергію залежати не буде, проте він буде різним для різних регіонів країни.

Що передбачає перший сценарій

Перший сценарій, умовно названий “Частковим”, передбачає різну оплату для різних обсягів споживання електрики. Для обсягу споживання до 500 кВт-годин залишать нинішній тариф на електроенергію – 1,68 гривні. При більш високому обсязі споживання тариф буде відповідати ринковій ціні (приблизно вдвічі вищій).

Якими будуть тарифи за другим сценарієм

Другий сценарій отримав назву “Повний”. Він не передбачає пільгового обсягу споживання, а лише ринкові ціни для будь-якого обсягу, починаючи з нуля.

Нові тарифи на електроенергію: вартість кіловат-години зросте до двох разів

За розрахунками експертів, конкурентними на ринку можуть бути такі тарифи: 3,27 гривні для споживачів, підключених до ОЕСУ (об’єднаної енергосистеми України) і 3,50 гривні – для споживачів Бурштинського енергоострова. Тобто середній тариф на електроенергію по Україні буде становити близько 3,40 гривні. Стільки зараз платять за електрику непобутові споживачі 2-го класу напруги.

Як виростуть середньомісячні ціни для споживачів

За першим сценарієм

Для споживачів, які не мають електричного опалення, витрати на електрику зростуть на 5%. А для споживачів, в яких є електрообігрів, вартість електрики в опалювальний період виросте в півтора рази.

За другим сценарієм

У разі, якщо влада прийме за основу другий сценарій, то плата за електрику виросте приблизно вдвічі, йдеться в звіті аналітичного центру DiXi Group.

Тариф на електроенергію буде відрізнятися по регіонах

При переході на повне ринкове тарифоутворення, найдешевший тариф на електроенергію буде у жителів столиці. В Києві його величина складе 2,62 гривні за кВт-год. Трохи дорожчим він буде для жителів Дніпропетровської області – по 2,99 і Київської області – по 3,03.

Більше, ніж іншим, доведеться платити мешканцям Івано-Франківської області – по 3,83, Закарпатської області – по 3,91 і Луганської області – по 4,06 гривні за кВт-годину.

Яку хвилю протестів може здійняти по країні другий сценарій, не беруться пророкувати ніякі експерти.



ВІД MY.UA


Від LUCKYADS


ВІД ads2.bid


Від Smi.biz

You may also like...

Мы в соц. сетях