Українцям погрожують санкціями за відмову скасувати мораторій на експорт лісу – One News

Українцям погрожують санкціями за відмову скасувати мораторій на експорт лісу

Влада України готові скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка за кордон. Відповідний проект закону підтримав економічний комітет у Верховній Раді в ході чергового засідання.

Прихильник мораторію на експорт лісу-кругляка Олег Ляшко обурений рішенням народних обранців. За словами лідера “Радикальної партії”, закон про заборону на вивіз сировинної деревини діє в Україні з 2015 року, за цей час близько 80 тисяч осіб отримали роботу в деревообробній сфері. Якщо мораторій буде знятий, то з України почнуть масово вивозити необроблений ліс, що призведе до повного знищення меблевого та деревообробного виробництва. Тисячі українських громадян втратять робочі місця.

Проте, європейські партнери України вимагають скасування мораторію. В кінці 2020 року європейський арбітражний суд виніс постанову, що мораторій суперечить “Угоді про асоціацію України з ЄС”. Адвокат від України в арбітражі Олена Омельченко зазначила, що представники Євросоюзу погрожували введенням “дзеркальних” обмежень. За словами адвоката, ЄС може ввести проти України санкції, які не обов’язково будуть пов’язані з деревиною.

“Це може бути товар металургійного комплексу, товари сільськогосподарського виробництва”, – пояснила Олена Омельченко.

Українцям погрожують санкціями за відмову скасувати мораторій на експорт лісу

Скасування мораторію на експорт лісу-кругляка може в лічені роки залишити Україну без власних лісів, посилить екологічну ситуацію, а також залишить без роботи тисячі українців. Наша країна замість розвитку свого виробництва, перетвориться в постачальника дешевої сировини.

Крім того, в ході презентації аудиту країни прем’єр-міністр Денис Шмигаль стверджував, що тільки на розвитку власної деревообробної промисловості України може заробити близько 40 мільярдів доларів. Держава, якщо дана можливість буде використана, змогла б розрахуватися за зовнішніми кредитами, які становлять близько 42 мільярдів доларів.



ВІД MY.UA


Від LUCKYADS


ВІД ads2.bid


Від Smi.biz

You may also like...

Мы в соц. сетях