Урядовий законопроект щодо реформування прожиткового мінімуму має ризики соціальної несправедливості, – експерти – One News

Урядовий законопроект щодо реформування прожиткового мінімуму має ризики соціальної несправедливості, – експерти

Ініційований урядом законопроект, що має на меті реформування прожиткового мінімуму, за словами експертів, ризикує породити соціальну несправедливість. Про це у своєму матеріалі “Реформа з подвійним дном. Як відв’язка соцвиплат від прожиткового мінімуму вплине на добробут українців” пише журналістка сайту 112ua.tv Ірина Шостак.

Законопроектом пропонується залишити розмір прожиткового мінімуму лише для розрахунку основних соціальних гарантій (мінімальної зарплати, пенсії, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та інших виплат, “які є для особи основним джерелом доходів”).

Для решти запроваджують базові величини для розрахунку, що не залежатимуть від збільшення прожиткового мінімуму. До списку відв’язаних платіжок крім штрафів та стягнень увійшла низка соціальних виплат: компенсації, аліменти, виплати на дітей тощо.

“Найімовірніше, розмір базових величин регулюватиме Кабмін у ручному режимі. Тобто влітку буде одна величина, восени – інша, а взимку – третя”, – говорить у коментарі 112ua.tv адвокат Ростислав Кравець.

На думку експертів, подібне “ручне” керування створює високі ризики для певних категорій українців.

“Усе розраховуватимуть за довідником “Стеля”: штрафи зростатимуть непропорційно високо, а соцстандарти заморожуватимуться непропорційно низько”, – говорить у коментарі 112ua.tv фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Хай там як, якими б не були нові розміри соцвиплат та штрафів, експерти зазначають, що новими змінами породжується певна соціальна несправедливість – населення сплачуватиме мита, які розраховуються на базовий розмір прожиткового мінімуму, а компенсації чи інші виплати отримуватиме за розрахунками, враховуючи інший розмір.

“Вийде так: Чи маєте ви претензії до прожиткового мінімуму? Чи все правильно розраховано? Так, правильно. А до компенсацій – теж правильно розраховано. А те, що вони між собою жодним чином не корелюються, не співвідносяться. Звідки ви взяли, що там має бути, наприклад, 100 грн, а там 150?” – говорить Кравець.



ВІД MY.UA


Від LUCKYADS


ВІД ads2.bid


Від Smi.biz

You may also like...

Мы в соц. сетях