У травні українцям введуть річні тарифи на газ: що можна і не можна буде споживачам – One News

У травні українцям введуть річні тарифи на газ: що можна і не можна буде споживачам

Уже в травні українцям запропонують на вибір річні тарифи на газ від різних постачальників. Спочатку всіх за замовчуванням переведуть на річний тариф від компанії, де вони обслуговуються. Однак потім можна буде змінити як постачальника, так і сам тариф.

Кабмін зобов’язав постачальників газу, які будуть працювати на ринку, до 25 квітня оприлюднити свої річні тарифи на газ – аби споживачі встигли обрати того, хто їм більше підходить. Річний тариф, як і належить йому за визначенням, буде діяти рівно рік: з 1 травня 2021 по 30 квітня 2022. При цьому в Кабміні ще остаточно не визначилися з усіма “правилами гри” на ринку газу, які вступлять в дію з травня. Однак деякі з них уже відомі.

Що можна буде споживачам
  • Споживачам, як і в нинішньому опалювальному сезоні, можна буде змінювати постачальника. Причому робити це дозволено буде не один раз. Якщо, звичайно, споживачеві самому не набридне щоразу заново оформляти договори. Особливо це стосується одержувачів субсидій, яким при кожній зміні тарифу доведеться заново перераховувати розмір субсидії. У зв’язку з цим можна припустити, що працівники органів соцзахисту будуть всіляко пестити і леліяти клієнтів, які тримаються одного постачальника та одного річного тарифу.
  • Споживачі також матимуть право перейти з річного тарифу на місячний або на квартальний. При цьому вони зможуть за бажання знову повернутися на річний.

У травні українцям введуть річні тарифи на газ: що можна і не можна буде споживачам

Що не можна буде споживачам

Клієнт, який перейшов в літні місяці з річного тарифу на газ на місячний, не зможе повернутися назад на колишній річний тариф. Його, звичайно, приймуть назад, проте вартість річного тарифу на газ для нього вже буде іншою, більш високою.

Що буде заборонено постачальникам газу
  • Як і зараз, постачальникам буде заборонено утримувати своїх клієнтів, якщо ті захочуть перейти в іншу компанію.
  • Постачальники також не зможуть перешкоджати бажанням клієнта змінити тариф з річного на місячний і навпаки.

Що поки не вирішено остаточно

Поки що дискутується питання, як буде відбуватися оплата за річним тарифом на газ: за фактом споживання, або рівними частками у кожному місяці. У першому випадку українцям доведеться оплачувати влітку менший обсяг споживання, а взимку більший. Особливо це стосується тих, у кого в будинках встановлено індивідуальне газове опалення. Тому взимку, незважаючи на фіксований річний тариф на газ, сума в платіжці буде набагато більшою. У другому випадку – сильно переплачувати доведеться влітку, коли немає опалення. Зате взимку клієнт не відчує, що почався опалювальний сезон. Як вирішать це питання в уряді, поки невідомо.

При цьому експерти вже зараз говорять, що річний тариф на газ буде вигідний тим, у кого встановлено індивідуальне газове опалення. Тим же, хто використовує газ лише для приготування їжі, ймовірно, буде вигідніше платити за місячними тарифами.

Крім того, річні тарифи на газ можуть виявитись набагато вищими, ніж нинішній фіксований тариф 6,99 грн за кубометр. Про це говорить той факт, що вже зараз газ на травень продають за ціною понад 7 гривень.



ВІД MY.UA


Від LUCKYADS


ВІД ads2.bid


Від Smi.biz

You may also like...

Мы в соц. сетях