ВР заборонила органам досудового розслідування “виходити” зі своєї зони відповідальності: що це дасть – One News

ВР заборонила органам досудового розслідування “виходити” зі своєї зони відповідальності: що це дасть

Нардепи ухвалили законопроект, яким внесли відповідні зміни до Кримінально процесуального кодексу.

Верховна Рада ухвалила законопроект, яким урегулювала питання дотримання правил підслідності правоохоронними органами. Простіше кажучи, щоб кожен орган досудового розслідування займався розслідуваннями злочинів та відповідав за роботу у своїй певній Законом сфері, а не абияк.

Йдеться про проект Закону №3959-1, яким пропонувалося внести зміни до Кримінального процесуального кодексу. Його прийняли сьогодні в цілому.

Цим Законом внесено зміни до ч. 2 ст. 218 КПК, суть яких у наступному:

1. Якщо слідчому із заяви, повідомлення, інших джерел стало відомо про обставини, що свідчать про непідслідність йому злочину, то слідчий зобов’язаний протягом 5 днів письмово повідомити про це прокурора.
2. У свою чергу прокурор, отримавши зазначене у п. 1 повідомлення слідчого, зобов’язаний розглянути його протягом 10 днів та у разі підтвердження прийняти постанову про визначення підслідності.
3. Прокурор у разі самостійного виявлення таких обставин зобов’язаний протягом 10 днів з дня їх встановлення ухвалити постанову про визначення підслідності.

Зміни були потрібні, оскільки КПК не передбачав жодних термінів для прийняття прокурором рішення про передачу провадження за підслідністю, що дозволяло органам досудового розслідування та прокурорам порушувати ці правила, зловживати розслідуванням не підслідних ним злочинів.

У результаті всі зібрані у таких провадженнях докази справедливо визнавалися неприпустимими, а винні особи уникали відповідальності чи такими розслідуваннями переслідувалися зовсім інші, які пов’язані із завданнями кримінального провадження, мети і завдання.

Сьогоднішні зміни дозволять учасникам кримінального провадження, в т.ч. й стороні захисту, оскаржити слідчому судді у порядку ст. 303 КПК порушення слідчими та прокурорами встановлених строків визначення підслідності злочинів або їх бездіяльність у цьому питанні.



ВІД MY.UA


Від LUCKYADS


ВІД ads2.bid


Від Smi.biz

You may also like...

Мы в соц. сетях