У МОЗ пояснили різницю між бустерною дозою та ревакцинацією та кому вона потрібна – One News

У МОЗ пояснили різницю між бустерною дозою та ревакцинацією та кому вона потрібна

Щоб уникнути важкої течії COVID-19, застосовується як ревакцинація, так і бустерне щеплення.

Бустерне щеплення суттєво відрізняється від ревакцинації. В Україні дозволено як бустерну дозу, так і ревакцинацію від COVID-19.

“Бустерна доза – це доза, яку вводять, щоб підвищити ефективність вакцини, яка з часом знижується. Додаткова доза – це доза, яку вводять, щоб убезпечити людей, у яких через тяжкі хвороби дві дози вакцини можуть не дати належного захисту”, – пояснив голова МОЗ.

При цьому він зазначив, що, щоб уникнути важкої течії COVID-19, застосовується як ревакцинація, так і бустерне щеплення.

Ляшко зазначив, що ревакцинацію вже пройшли 367 осіб, серед яких медичні працівники та працівники будинків інтернатного типу, бо вони у зоні ризику. За його словами, ревакцинація проводиться м-РНК-вакцинами щонайменше через шість місяців із дати отримання другої дози. Ревакцинація підтверджується документом про вакцинацію, який діє 270 днів з дати останнього щеплення.

“Люди з низкою важких захворювань, у яких міг не сформуватися належний імунний захист після двох доз вакцини, можуть отримати додаткову дозу вакцини через 28 днів після основного курсу вакцинації, незалежно від того, якою вакциною вони прищеплювалися”, – зазначив міністр.

Додаткова доза вакцини потрібна:

  • людям із різними видами раку крові;
  • людям із ВІЛ-інфекцією;
  • людям після трансплантації органів, трансплантації стовбурових клітин;
  • людям з аутоімунними захворюваннями, що отримують імуносупресивну або імуномодулюючу терапію;
  • людям після хіміотерапії чи променевої терапії;
  • людям, які отримували високі дози стероїдів протягом місяця до вакцинації.

“Звичайно, це неповний перелік станів і показань для отримання додаткової дози. Якщо людина має захворювання або під час вакцинації проходило лікування, яке могло вплинути на його імунну систему, йому слід порадитися зі своїм сімейним або профільним лікарем. Той визначить, чи потрібна йому додаткова доза антиковідної вакцини, і у разі потреби випише йому направлення на вакцинацію”, – зазначив Ляшко.

Додаткова доза повинна бути тією самою вакциною, що й дві попередні.



ВІД MY.UA


Від LUCKYADS


ВІД ads2.bid


Від Smi.biz

You may also like...

Мы в соц. сетях